EFEITO DO RETARDO NA COLHEITA NA QUALIDADE DE GRÃOS DE CULTIVARES DE SOJA
DOI:
10.31413/nativa.v10i1.12265Keywords:
grãos avariados, atraso na colheita, Glycine max L. Merrill, chuva na colheitaAbstract
The objective of the work was to evaluate the effect of delayed harvest, under field conditions, on the quality of grains of soybean cultivars, measured by the percentage of damaged grains, oil and protein content and titratable acidity, of different soybean cultivars submitted harvest delay. The experiment was conducted in the experimental area of Embrapa Agrossilvipastoril, in the municipality of Sinop, MT. The experimental design was carried out in randomized blocks, in a factorial scheme, 4x4, with four replications. There were significant results for all variables analyzed. In addition to the quality characteristics, agronomic parameters were also evaluated, and the height of insertion of the first pod and grain yield did not show significant differences. There was an increase in damaged grains with the delay in harvesting for the four tested cultivars, however, differences were found in the percentage of deterioration between the cultivars. Among the cultivars tested, the cultivar BRS 7280RR presented the highest percentage of deterioration and the cultivar BRS 7780IPRO, the lowest percentage.
References
AOCS_AMERICAN OIL CHEMISTS’ SOCIETY. Official Methods and Recommended Practices of the AOCS. 7 ed. Urbana, AOCS, 2017. Method Ac 5-41.
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução normativa n. 37, de 27 de julho de 2007. Altera o inciso IV, do art. 2º, do Capítulo I, do anexo da Instrução Normativa n. 11, de 15 de maio de 2007, que passa a vigorar com alterações, dando-se nova redação às alíneas “b” e “g” e acrescentando-se a alínea “h”.Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, DF, n. 145, p. 9, 30 jul. 2007b. Seção 1. Disponível em: <http://pesquisa.in.gov.br/imprensa/core/consulta.action> Acesso em: 27 abr. 2020
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução normativa n. 11, de 15 de maio de 2007. Estabelece o Regulamento Técnico da Soja, definindo o seu padrão oficial de classificação, com os requisitos de identidade e qualidade intrínseca e extrínseca, a amostragem e a marcação ou rotulagem. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, DF, n. 93, p. 13-15, 16 maio 2007a. Seção 1. Disponível em:<http://extranet.agricultura.gov.br/sislegisconsulta/consultarLegislacao.do?operacao=visualizar&id=17751> Acesso em: 16 mai. 2010.
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Regras para análise de sementes. Brasília: Mapa/ACS, 2009. 399p.
CARVALHO, B. L.; BRZEZINSKI, C. R.; ABATI, J.; KRZYZANOWSKI, F. C.; FRANÇA-NETO, J. B.; HENNING, F. A. Conteúdo de lignina e tolerância à deterioração em pré-colheita e efeito na qualidade de sementes de soja. 2019. In: JORNADA ACADÊMICA DA EMBRAPA SOJA, 14, 2019, Londrina. Resumos expandidos... Londrina: Embrapa Soja, 2019. 163p. (Embrapa Soja. Documentos, 415).
DALLACORT, R.; MARTINS, J. A.; INOUE, M. H.; FREITAS, P. S. L. de; COLETTI, A. J. (2011). Distribuição das chuvas no município de Tangará da Serra, médio norte do Estado de Mato Grosso, Brasil. Acta Scientiarum. Agronomy, v. 33, n. 2, 193-200, 2011. https://doi.org/10.4025/actasciagron.v33i2.5838
FARHADI, R.; RAHMANI, M. R.; BALASHAHRI, M. S.; SADEGHI, M. The effect of artificial ageing on germination components and seedling growth of basil (Ociumum basilicm L.) seeds. Journal of Agriculture and Food Technology, v. 2, n. 4, p. 69-72, 2012.
FEHR, W. R.; CAVINESS, C. E. Stages of soybean development. Ames: lowa State University of Science and Technology, 1977. 11p. (Special Report, 80).
FERREIRA, D. F. SISVAR: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, v. 35, n. 6, p. 1039-1042, 2011.
FRANÇA-NETO, J. de B.; KRZYZANOWSKY, F. C.; HENNING, A. A.; PADUA, G. P. de; LORINI, I.; HENNING, F. A. Tecnologia da produção de semente de soja de alta qualidade. Londrina: Embrapa Soja, 2016. 75p.
GRIS, C. F.; PINHO, E. V. de; ANDRADE, R. V.; ALEXANA, T. B.; CARVALHO, M. L. de M. Qualidade fisiológica e teor de lignina no tegumento de sementes de soja convencional e transgênica RR submetidas a diferentes épocas de colheita. Ciência e Agrotecnologia, v. 34, n. 2, p. 374-381, 2010. DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-70542010000200015
HEIFFIG, L. S.; AGUILA, J. S.; THEISEN, G. Perdas na colheita na cultura da soja. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2011. 12p. (Comunicado Técnico, 271).
HEIL, C. Rapid, multi-component analysis of soybeans by FT-NIR Spectroscopy. Madison: Thermo Fisher Scientific, 2010. 3p. Disponível em: < https://tools.thermofisher.com/content/sfs/brochures/AN-51954-Rapid-Multi-Component-Analysis-Soybeans-AN51954-EN.pdf>. Acesso: 12 abril 2018.
HOLTZ, V.; REIS, E. F. Perdas na colheita mecanizada de soja: uma análise quantitativa e qualitativa. Revista Ceres, Viçosa, v. 60, n. 3, p. 347-353, 2013.
KOCSY, G. Die or survive? Redox changes as seed viability markers. Plant, Cell & Environment, v. 38, n. 6, p. 1008-1010, 2015. DOI: https://doi.org/10.1111/pce.12515
MALIK, C. P. Seed deterioration: a review. International Journal of Life Science Botany and Pharmacy Research, v. 2, n. 3, p. 374-385, 2013. https://doi.org/10.1111/pce.12515
MARCOS FILHO, J. Fisiologia de sementes de plantas cultivadas. Piracicaba: FEALQ, 2015. 495p.
MATHIAS, V.; PEREIRA, T.; MANTOVANI, A.; ZILIO, M.; MIOTTO, P.; COELHO, C. M. M. Implicações da época de colheita sobre a qualidade fisiológica de sementes de soja. Revista Agro@mbiente On-Line, v. 11, n. 3, p. 223-231, 2017. DOI: http://dx.doi.org/10.18227/1982-8470ragro.v11i3.3894
MENEGHELLO, G. E. Qualidade de sementes: umidade e temperatura. Seed News, 2014. Disponível em: <http://www.seednews.inf.br/_html/site/content/reportagem_capa/imprimir.php?id=208>. Acesso em: 15/02/2018.
NUNES, J. L. da S. Soja. Cultivares. Disponível em: https://www.agrolink.com.br/culturas/soja/informacoes/cultivares_361512.html. Acesso em: 25 jan. 2019.
PIPOLO, A. C.; HUNGRIA, M.; FRANCHINI, J. C.; BALBINOT JUNIOR, A. A.; DEBIASI, H.; MANDARINO, J. M. G. Teores de óleo e proteína em soja: fatores envolvidos e qualidade para a indústria. Londrina: Embrapa Soja, 2015. 16p. (Comunicado Técnico, 86). V.
PITOL, C. Tolerância da soja à chuva pós-maturação. In: MELOTTO, A. M. et al. (Eds.). SOJA: Tecnologia & Produção. Curitiba: Midiografi, 2016. 190p.
RAMOS, A. H.; TIMM, N. da S.; FERREIRA, C. D.; ANTUNES, A. C.; HOFFMANN, J. F.; RIOS, A. de O.; OLIVEIRA, M. de. Effects of the intensification of soybean defects: Degradation metabolism of carbohydrates, organic acids, proteins, lipids, and phenolics. Journal Food Processing and Preservation, e15516, 2021. DOI: https://doi.org/10.1111/jfpp.15516
REZENDE, P. M.; CARVALHO, E. A. Avaliação de cultivares de soja (Glycine max (L.) Merrill) para o Sul de Minas Gerais. Ciência e Agrotecnologia, v. 31, n. 6, p. 1616-1623, 2007. DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-70542010000400014
RITCHIE, S.; HANWAY, J. J.; THOMPSON, H. E. How a soybean plant develops. Ames, Yowa: Yowa State University of Science and Technology, Cooperative Extension, 1982. 20p. (Special Report, n. 53).
RODRIGUES, J. I. da S.; MIRANDA, F. D. de; FERREIRA, A.; BORGES, L. L.; FERREIRA, M. F. da S.; GOOD-GOD, P. I. V.; PIOVESAN, N. D.; BARROS, E. G. de; CRUZ, C. D.; MOREIRA, M. A. Mapeamento de QTL para conteúdos de proteína e óleo em soja. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 45, n. 5, p. 472-480, 2010. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-204X2010000500006
SILVA, J. B.; LAZARINI, B.; SÁ, M. E. Comportamento de sementes de cultivares de soja, submetidos a diferentes períodos de envelhecimento acelerado. Bioscience Journal, v. 26, n. 5, p. 755-762, 2010.
TOLEDO, M. Z.; CAVARIANI, C.; FRANÇA NETO, J. B. Qualidade fisiológica de sementes de soja colhidas em duas épocas após dessecação com glyphosate. Revista Brasileira de Sementes, v. 34, n. 1, p. 134-142, 2012. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0101-31222012000100017
TSUKAHARA, R. Y.; FONSECA, I. C. B.; SILVA, M. A. A.; KOCHINSKI, E. G.; PRESTES NETO, J.; SUYAMA, J. T. Produtividade de soja em consequência do atraso da colheita e de condições ambientais. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 51, n. 8, p. 905-915, 2016.
BARBOSA, A. S.; NASCIMENTO, I. R. do; FIDELIS, R. R.; SOUSA, S. M. de; PELÚZIO, J. M. Dessecação química e retardamento de colheita em soja visando à produção de sementes. Nativa, v. 7, n. 1, p. 13-22, 2019. DOI: http://dx.doi.org/10.31413/nativa.v7i1.6613
VEIGA, A. D.; VON PINHO, E. V. R.; VEIGA, A. D.; PEREIRA, P. H. A. R.; DE OLIVEIRA, K. C.; VON PINHO, R. G. Influência do potássio e da calagem na composição química, qualidade fisiológica e na atividade enzimática de sementes de soja. Ciência e Agrotecnologia, v. 34, n. 4, p. 953-960, 2010. DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-70542010000400022
VIEIRA, R. D.; SEDIYAMA, T.; SILVA, R. F.; SEDIYAMA, C. S.; THIÈBAUT, J. T. L. Efeito do retardamento da colheita, sobre a qualidade de sementes de soja cv “UFV-2”. Revista Brasileira de Sementes v. 4, n. 2, p. 9-22, 1982.
ZIEGLER, V.; VANIER, N. L.; FERREIRA, C. D.; PARAGINSKI, R. T.; MONKS, J. L. F.; ELIAS, M. C. Changes in the Bioactive Compounds Content of Soybean as a Function of Grain Moisture Content and Temperature during Long-Term Storage. Journal of Food Science, v. 81, n. 3, p. 762–768, 2016. DOI: https://doi.org/ 10.1111/1750-3841.13222
ZIMMER, S.; MESSMER, M.; HAASE, T.; PIEPHO, H.; MINDERMANN, A.; SCHULZ, H.; HABEKUß, A.; ORDON, F.; WILBOIS, K.; HEß, J. Effects of soybeanvariety and Bradyrhizobium strains on yield, protein content and biological nitrogen fixation under cool growing conditions in 79 Germany. European Journal of Agronomy, v. 27, n. 6, p. 448-452, 2014. DOI: https://doi.org/10.1016/j.eja.2015.09.008
Published
Versions
- 2023-09-23 (2)
- 2022-03-15 (1)
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Nativa
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nc/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Copyright for articles published in this journal are the authors, with first publication rights granted to the journal. The journal shows open access, and articles are free to use, with proper attribution, in educational and non-commercial.
The articles published in this journal may be reproduced in part or used as a reference by other authors, provided that the source is quoted.