CENÁRIOS DE MUDANÇAS CLIMÁTICAS E EFEITOS NA ENTALPIA COMO ÍNDICE BIOMETEOROLÓGICO

Authors

  • Valéria Cristina Rodrigues Sarnighausen valeria.sarnighausen@unesp.br
    Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Botucatu, SP, Brasil. https://orcid.org/0000-0003-3943-0211
  • Francisco José Noris f.noris@unesp.br
    Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Botucatu, SP, Brasil. https://orcid.org/0000-0003-0841-8324
  • José Rafael Franco jose.rafael@unesp.br
    Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Botucatu, SP, Brasil. https://orcid.org/0000-0002-7129
  • Firmo Sousa Campos firmo.campos@unesp.br
    Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Botucatu, SP, Brasil. https://orcid.org/0000-0003-1783-6632
  • Geraldo de Nardi Júnior geraldo.nardi@fatec.sp.gov.br
    Faculdade de Tecnologia, Botucatu, SP, Brasil. https://orcid.org/0000-0001-6785-4113
  • Kelly Boticeli Sevegnani botigeli.sevegnani@unesp.br
    Faculdade de Ciências Agrárias do Vale do Ribeira, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Registo, SP, Brasil. https://orcid.org/0000-0002-1684-0368
  • Diogo de Lucca Sartori diogo.sartori@unesp.br
    Faculdade de Ciências e Engenharia, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Tupã, SP, Brasil. https://orcid.org/0000-0002-4957-1408

DOI:

https://doi.org/10.31413/nat.v12i3.16222


Keywords:

Ambiência Animal, Agropecuária, Bem-estar, Zoneamento Agroclimáco

Abstract

This article aimed to estimate the enthalpy profile (kJ/kg of dry air), a physical quantity used as a biometeorological index, for the scenarios recommended by the IPCC. 5-year historical series from the Meteorological Data Bank for Teaching and Research (BDMEP) of the National Institute of Meteorology (INMET) were used to calculate the monthly mean enthalpy (hmed) and mean maximum enthalpy (hmmed) for 5 Brazilian cities. Brazil has a large share in the production of animal products in the world, such as poultry, pork, and cattle, and is also considered one of the most susceptible countries to climate change, as well as the entire Southern Hemisphere. The results indicate worrying scenarios and situations of extreme increase in enthalpy, found throughout the period of analysis, showing great potential to generate increasing losses over the years, mainly for the creation of dairy and beef cattle, a large-scale rearing system, and a highlight in terms of economic activity in the country.

   

Author Biographies

  • Francisco José Noris, Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Botucatu, SP, Brasil.

     

     
  • José Rafael Franco, Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Botucatu, SP, Brasil.

     

     
  • Firmo Sousa Campos, Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Botucatu, SP, Brasil.

     

     
  • Geraldo de Nardi Júnior, Faculdade de Tecnologia, Botucatu, SP, Brasil.

     

     
  • Kelly Boticeli Sevegnani , Faculdade de Ciências Agrárias do Vale do Ribeira, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Registo, SP, Brasil.

     

     
  • Diogo de Lucca Sartori, Faculdade de Ciências e Engenharia, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Tupã, SP, Brasil.

     

     

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Published

2024-09-23

Issue

Section

Ciências Ambientais / Environmental Sciences

How to Cite

CENÁRIOS DE MUDANÇAS CLIMÁTICAS E EFEITOS NA ENTALPIA COMO ÍNDICE BIOMETEOROLÓGICO. (2024). Nativa, 12(3), 567-576. https://doi.org/10.31413/nat.v12i3.16222

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