OPEN SOURCE ITERATIVE BAYESIAN CLASSIFIER ALGORITHM FOR QUALITY ASSESSMENT OF PROCESSED COFFEE BEANS

Autores

DOI:

10.31413/nativa.v8i1.8074

Resumo

ALGORITMO CLASSIFICADOR BAYESIANO ITERATIVO DE CÓDIGO ABERTO PARA AVALIAÇÃO DA QUALIDADE DE GRÃOS DE CAFÉ BENEFICIADOS

 

A seleção de grãos de café desempenha um papel fundamental na qualidade final do produto. Após o processamento, os grãos de café são classificados de acordo com a quantidade de defeitos. Tradicionalmente, essa classificação é executada manualmente, o que torna o processo trabalhoso e demorado. Este problema pode ser resolvido com técnicas de processamento digital de imagens, uma vez que os grãos defeituosos possuem características visuais únicas. Considerando a dificuldade de classificação manual dos defeitos, este trabalho teve como objetivo elaborar um algoritmo classificador bayesiano para identificar esses defeitos em grãos de café beneficiados, com base em sua forma e cor. Para tal, foram utilizados 630 grãos de café arábica, somando oito imagens ao todo. O algoritmo objetivou classificar quatro classes, que foram: grãos normais, grãos normais quebrados, grãos pretos e grãos pretos quebrados. Para avaliar a precisão do algoritmo classificador, calculou-se a exatidão global e o coeficiente Kappa, o que permite inferir se o classificador é melhor que uma classificação aleatória. Concluiu-se que o algoritmo desenvolvido apresentou uma precisão global de 76% e kappa igual a 0,6. Além disso, a metodologia proposta mostrou grande potencial para aplicação na avaliação da qualidade de outros produtos, cujos parâmetros de forma e espectrais são relevantes na avaliação de sua qualidade.

Palavras-chave: qualidade de grãos de café; processamento digital de imagens; Jupyter Notebook; classificação supervisionada.

 

ABSTRACT:

The selection of coffee beans plays a key role in the product's final quality. After processing, coffee beans are classified according to their quantity of defects. Traditionally this classification is performed manually, which makes the process laborious and time-consuming. This problem can be solved with digital image processing techniques since defective grains have unique visual characteristics. Considering the difficulty of manual classification of the defects, this study aimed to elaborate a Bayesian classifier algorithm to identify these defects in benefited coffee beans, based on its shape and color. To do so, 630 grains of arabica coffee were used, composing eight images in total. The algorithm aimed to classify four classes, which were: regular beans, normal broken beans, black beans, and black broken beans. In order to evaluate the accuracy of the classifier algorithm, it was calculated the global accuracy and the Kappa coefficient, which allows inferring if the classifier is better than a random classification. It was concluded that the developed algorithm presented a global accuracy of 76% and kappa equals to 0.6. Also, the proposed methodology showed great potential for application in the quality evaluation of other products, whose shape and spectral parameters are relevant in evaluating its quality.

Keywords: coffee beans quality; digital image processing; Jupyter Notebook; supervised classification.

Biografia do Autor

Fernando Ferreira Lima dos Santos, Universidade Federal de Viçosa

Programa de Pós-Graduação em Engenharia Agrícola – Máquinas e Mecanização Agrícola, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, Minas Gerais, Brasil

Lucas Arthur de Almeida Telles, Universidade Federal de Viçosa

Programa de Pós-Graduação em Ciência Florestal, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, Minas Gerais, Brasil

Jorge Tadeu Fim Rosas, Universidade Federal de Viçosa

Programa de Pós-Graduação em Engenharia Agrícola – Máquinas e Mecanização Agrícola, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, Minas Gerais, Brasil

Amanda Pereira Assis Gomes, Universidade Federal de Viçosa

Programa de Pós-Graduação em Engenharia Agrícola – Máquinas e Mecanização Agrícola, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, Minas Gerais, Brasil

Rodrigo Nogueira Martins, Universidade Federal de Viçosa

Programa de Pós-Graduação em Engenharia Agrícola – Máquinas e Mecanização Agrícola, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, Minas Gerais, Brasil

Amélia Laísy do Nascimento, Universidade Federal de Viçosa

Programa de Pós-Graduação em Engenharia Agrícola – Máquinas e Mecanização Agrícola, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, Minas Gerais, Brasil

Emanoel Di Tarso dos Santos Sousa, Universidade Federal de Viçosa

Programa de Pós-Graduação em Engenharia Agrícola – Máquinas e Mecanização Agrícola, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, Minas Gerais, Brasil

Referências

BARESEL, J. P.; RISCHBECK, P.; HU, Y.; KIPP, S.; BARMEIER, G.; MISTELE, B.; SCHMIDHALTER, U. Use of a digital camera as alternative method for non-destructive detection of the leaf chlorophyll content and the nitrogen nutrition status in wheat. Computers and Electronics in Agriculture, New York, v. 140, p. 25-33, 2017. DOI: https://dx.doi.org/10.1016/j.compag.2017.05.032

BHARGAVA, A.; BANSAL, A. Fruits and vegetables quality evaluation using computer vision: A review. Journal of King Saud University - Computer and Information Sciences, p. 1-15, 2018. DOI: https://dx.doi.org/10.1016/j.jksuci.2018.06.002

CARRILLO, E.; PEÑALOZA, A. A. Artificial vision to assure coffee-excelso beans quality. In: Proceedings of the 2009 Euro American Conference on Telematics and Information Systems: New Opportunities to increase Digital Citizenship; 2009 Annals… 2009. DOI: https://dx.doi.org/10.1145/1551722.1551757

CHAUGULE, A.; MALI, S. N. Evaluation of texture and shape features for classification of four paddy varieties. Journal of Engineering, v. 18, p. 1-8, 2014. DOI: http://dx.doi.org/10.1155/2014/617263

COELHO, K. F.; Pereira, R. G. F. A. Influência de grãos defeituosos em algumas características químicas do café cru e torrado. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 26, n. 2, p. 375-384. 2002.

CONGALTON, R. G., 1991. A review of assessing the accuracy of classifications of remotely sensed data. Remote Sensing of Environment, Amsterdam, v. 37, n. 1, p. 35-46. 1991. DOI: https://dx.doi.org/10.1016/0034-4257(91)90048-B

DE OLIVEIRA, E. M.; LEME, D. S.; BARBOSA, B. H. G.; RODARTE, M. P.; PEREIRA, R. G. F. A. A computer vision system for coffee beans classification based on computational intelligence techniques. Journal of Food Engineering, Essex, v. 171, p. 22–27, feb. 2016. DOI: https://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2015.10.009

DURÁN, C. A.; TSUKUI, A.; SANTOS, F.; MARTINEZ, S. T.; BIZZO, H. R.; REZENDE, C. M. Café: Aspectos Gerais e seu Aproveitamento para além da Bebida. Revista Virtual de Química, v. 9, n. 1, p.107-134. 2017. DOI: https://dx.doi.org/10.21577/1984-6835.20170010

FARIDAH, F.; PARIKESIT, G. O.; FERDIANSJAH, F. Coffee bean grade determination based on image parameter. TELKOMNIKA - Telecommunication Computing Electronics and Control, v. 9, n. 3, p.547-554. 2011. DOI: https://dx.doi.org/10.12928/telkomnika.v9i3.747

HE, H. J; ZHENG, C; SUN, D. W. Image Segmentation Techniques. In: SUN, D. W. (Ed.). Computer vision technology for food quality evaluation. ACADEMIC PRESS, 2016. p. 45-63.

INTERNATIONAL COFFEE ORGANIZATION. Coffee Market Report – January 2018. Available in: http://www.ico.org/documents/cy2017-18/cmr-0118-e.pdf. Access: 20 June 2018.

LANDIS, J. R.; KOCH, G. G. The measurement of observer agreement for categorical data. Biometrics, Washington, v. 31, n. 1, p. 159-174, mar. 1977. DOI: https://dx.doi.org/10.2307/2529310

LEME, D. S.; DA SILVA, S. A.; BARBOSA, B. H. G.; BORÉM, F. M.; PEREIRA, R. G. F. A. Recognition of coffee roasting degree using a computer vision system. Computers and Electronics in Agriculture, New York, v. 156, 312-317. 2019. DOI: https://dx.doi.org/10.1016/j.compag.2018.11.029

LIMING, X.; YANCHAO, Z. Automated strawberry grading system based on image processing. Computers and Electronics in Agriculture, New York, v. 71, p. 32-39. 2010. DOI: https://dx.doi.org/10.1016/j.compag.2009.09.013

MAJUMDAR, D, KOLE, D. K.; CHAKRABORTY, A.; MAJUMDER, D. D. Review: Detection & Diagnosis of plant leaf disease using integrated image processing approach. International Journal of Computer Engineering and Applications, v. 6, n. 3, p.1-16, 2014.

MEBATSION, H. K.; PALIWAL, J.; JAYAS, D. S. Automatic classification of non-touching cereal grains in digital images using limited morphological and color features. Computers and electronics in agriculture, New York, v. 90, p. 99-105, jan. 2013. DOI: https://dx.doi.org/10.1016/j.compag.2012.09.007

MORAIS, S. A. L.; AQUINO, F. J. T.; CHANG, R.; NASCIMENTO, E. A.; OLIVEIRA, G. S.; SANTOS, N. C. Análise química de café arábica (Coffea arabica L.) e grãos pretos, verdes e ardidos (PVA) submetidos a diferentes graus de torrefação. Coffee Science, Lavras, v. 2, n. 2, p. 97-111, July-dec. 2007.

OLIVERI, P.; MALEGORI, C.; CASALE, M.; TARTACCA, E.; SALVATORI, G. An innovative multivariate strategy for hsi-nir images to automatically detect defects in green coffee. Talanta, London, v. 199, n. 1, p. 270-276, 2019. DOI: https://dx.doi.org/10.1016/j.talanta.2019.02.049

PATEL, K. K.; KAR, A.; JHA, S. N.; KHAN, M. A. Machine vision system: a tool for quality inspection of food and agricultural products. Journal of food science and technology, Oxford, v. 49, n.2, p. 123-141, 2012. DOI: https://dx.doi.org/10.1007/s13197-011-0321-4

PIMENTA, C. J.; ANGÉLICO, C. L.; CHALFOUN, S. M. Challenges in coffee quality: Cultural, chemical and microbiological aspects. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 42, n. 4, p. 337-349. 2018. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/1413-70542018424000118

SANO, E. E.; ASSAD, E. D.; CUNHA, S. A.; CORREA, T. B. RODRIGUES, H. R. Quantifying adulteration in roast coffee powders by digital image processing. Journal of food quality, Wastport, v. 26, n. 2, p.123-134. 2003. DOI: https://dx.doi.org/10.1111/j.1745-4557.2003.tb00232.x

SMRKE, S.; KROSLAKOVA, I.; GLOESS, A. N.; YERETZIAN, C. Differentiation of degrees of ripeness of Catuai and Tipica green coffee by chromatographical and statistical techniques. Food chemistry, v. 174, p. 637-642, 2015. DOI: https://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.11.060

VASSALLO-BARCO, M.; VIVES-GARNIQUE, L.; TUESTA-MONTEZA, V.; MEJÍA-CABRERAL, H. I. Automatic Detection of Nutritional Deficiencies in Coffee Tree Leaves Through Shape and Texture Descriptors. Journal of Digital Information Management, v. 15, n. 1, p.7-18, feb. 2017.

VENORA, G.; GRILLO, O.; SACCONE, R. Quality assessment of durum wheat storage centres in sicily: Evaluation of vitreous, starchy and shrunken kernels using an image analysis system. Journal of Cereal Science, v. 49, n. 3, p. 429-440, 2009. DOI: https://dx.doi.org/10.1016/j.jcs.2008.12.006

ZHANG, B.; ZHANG, L.; XIE, D.; YIN, X.; LIU, C.; LIU, G. Application of synthetic NDVI time series blended from Landsat and MODIS data for grassland biomass estimation. Remote Sensing, v. 8, n. 1, p. 1-21, 2016. DOI: https://dx.doi.org/10.3390/rs8010010

Downloads

Publicado

2020-02-05

Como Citar

Santos, F. F. L. dos, Telles, L. A. de A., Rosas, J. T. F., Gomes, A. P. A., Martins, R. N., Nascimento, A. L. do, & Sousa, E. D. T. dos S. (2020). OPEN SOURCE ITERATIVE BAYESIAN CLASSIFIER ALGORITHM FOR QUALITY ASSESSMENT OF PROCESSED COFFEE BEANS. Nativa, 8(1), 118–123. https://doi.org/10.31413/nativa.v8i1.8074

Edição

Seção

Engenharia Agrícola / Agricultural Engineering

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)